pondělí 7. září 2009

Daně za bezdětnost odstraňují přerozdělování

Nejdříve KDU-ČSL a nyní i ODS přišla s návrhy, jak pomocí úprav daňového systému podpořit porodnost. Ani jednu z těchto stran nevolím, přesto jsem potěšen, že začínají smýšlet obdobně jako já.

Bohužel, jejich návrhy často naráží na odpor i u jejich skalních příznivců. Padají argumenty o diskriminaci nebo trestání bezdětných (neplodných).

Odpůrci těchto návrhů si neuvědomují nebo ignorují některá fakta:

  • Do průběžného důchodového systému přispívají plátci odvody a z nich jsou průběžně vypláceny penze pro současné důchodce. Nevznikají žádné úspory na dobu, kdy tito plátci budou sami v důchodu. Je třeba změnit svůj pohled z "Teď odvádím peníze na cizí důchody, tak potom bude někdo odvádět na můj." na "Teď já platím na důchody svých rodičů, a potom budou mé děti platit můj důchod."

  • Je hezké říci, že se chci ze systému vyvázat a sám si zajistím příjmy ve stáří. Nicméně současně je třeba říci i to, že moji rodiče (a prarodiče) by neměli dostávat žádné důchody, protože jsem jim na ně nepřispěl.
    Případně vrátit vše, co již dostali, protože průměrný důchod je obvykle vyšší než jeden odvod plátce: děti obvykle odvádějí méně, než v tu chvíli jejich rodiče dostávají důchod, ale zase po celé produktivní období.
    Nemyslím si, že průběžný systém je všespasitelný, ale v nějaké míře by existovat měl. Až tento dnes hrdý poplatník bude v důchodu z různých důvodů na mizině, stát ho nebude moci nechat chcípnout hlady a nějakou dávku mu stejně dá.
    Proto právě tato platba do systému navíc je tím požadovaným způsobem, jak se vyvázat.

  • Vychovávat děti stojí peníze. Sám jsem bezdětný a vím, že takový život je mnohem pohodlnější.
    Nicméně, pokud nebudu mít děti ani v budoucnu, nebude mít na můj důchod kdo odvádět. Moje platby budou fuč, protože z nich dostali penze mí rodiče. Pokud místo dětí mám zatím odvádět nějaké peníze do systému navíc, nevidím na tom nic špatného.

  • Nejde o diskriminaci neplodných, pěstounská péče není nijak znevýhodněna. Navíc fakt, že díky svým zdravotním problémům nevychovávají plátce pro sebe, je neměnný.


Závěr je tedy ten, že zavedení daňových úlev za děti (a nahrazení výpadku příjmu u bezdětných) je narovnáním současného pokřiveného systému! Nejde o trest, ale o odstranění přerozdělování.

Obě politické strany, které s těmito návrhy přišly, je doplnily i dalšími body. Některé jsou špatné, jiné dobré. Podívejme se na ně:

Všichni lidé by mohli posílat část svého odvodu přímo svým rodičům nebo pěstounům


Systémově správné řešení, snižující přerozdělování. Rodiče vychovávající poctivé platící daňové poplatníky by tak měli automaticky vyšší důchod. Naopak rodiče vychovávající parazity by na tom byli hůře.

Znevýhodnění bude formou vyšších odvodů na sociální pojištění (ODS)


Nepříliš šťastný způsob řešení, protože spočívá v nárůstu administrativy. Místo toho mohla být prostě zvednuta daň z příjmu o dvě procenta a obratem mohli být výrazně navýšeny daňové úlevy na dítě. Navyšovat daňové bonusy by bylo vhodné pouze umírněně, aby někdo nedělal práci na zkrácený úvazek 40 hodin měsíčně a k minimálnímu platu nedostal další desítky tisíc za kopu dětí. U daňových úlev toto nehrozí, kdo ty peníze nevydělá, tak si nemá jaké daně snižovat.

Zvýhodnění bude formou nižších odvodů na sociální pojištění (KDU)


Rovněž ne zcela čistý způsob, protože sebou nese složitější daňový systém. Stejný efekt přinese zvýšení daně z příjmu a zvýšení odpočtu na dítě.

Nová daňová úleva na dítě, vedle té stávající, která se mění na daňový bonus (KDU)


Ano!

Zvýšení důchodů současným důchodcům za počet dětí (KDU)


Proboha jen to ne. Suma vyplácená na penze by měla korelovat se skutečně vybranou sumou od plátců.
Nemluvě o tom, že prostý počet dětí nic nevypovídá o jejich prospěšnosti pro systém. Třeba jsou z nich paraziti na dávkách, za to nemá smysl jejich rodiče odměňovat.

Zvýšení přídavků na dítě (občas z řad levice)


Naopak, přídavky na děti by měly být zcela zrušeny. Sociální případy řeší sociální dávky, armáda úředníků a účetních na papírování s touto nesystémovou dávkou prožere spoustu peněz. Navíc poplatník pak stojí před úvahou: mám více pracovat a přijít díky navýšení mzdy o přídavky?
Z ušetřených peněz za přídavky a úředníky raději lehce navýšit daňové bonusy na dítě, které mají podobný charakter a motivují k tomu mít jakoukoliv práci raději než se válet doma.

Zaplatíme rodičům školní pomůcky (pastelkovné)


Je třeba zrušit všechnu podporu rodin s dětmi, která má formu dávky nebo příspěvku. A naopak silně navýšit podporu, která má formu daňových úlev.
To proto, aby se na systému nedalo parazitovat. A proto, že se tím alespoň trochu do hry dostane evoluce, kdy schopnější rodiče budou mít více dětí, než paraziti, co si dělají z dětí formu obživy.
Kdo si na děti nevydělá nebo příjmy zapře, ten si daně nesníží.