pondělí 20. prosince 2010

Fakta ke kauze Drobil

Po zveřejnění kauzy tunelování SFŽP vypukla nebývalá aktivita manipulovat fakty a celé to strhnout na polaritní bitku mezi politickými stranami.

Nějak podobně se povedlo zamést Kubiceho zprávu. Ačkoliv ta mluvila o prorůstání mafie do politických špiček a vinila téměř stejnou vinou ODS a ČSSD, tyto dvě strany ji svorně zvrátily v nenávistné napadání svých příznivců. Přičemž její obsah byl zapomenut.

Nyní se děje něco obdobného. Místo řešení přiznaných zločinů na audio nahrávkách, řeší se hlouposti: "chtěl Michálek vydírat?", "věděl o Michálkovi John?", "Nenadrobil někdo Drobilovi?". Jakoby některá z nich cokoliv měnila například na přiznaném 3mld tunelu skrze pražskou čistírnu odpadních vod. Obzvláště šikovný je v tomto směru ministr Drobil, který tímto způsobem celkem schopně odvádí pozornost od podstaty.

Proto si dovolím sepsat jednotlivé role tak, jak vyplývají z dosud zveřejněných důkazů a nikoliv z podstrčených dohadů:

úředník Michálek - oznámil korupci. Pravděpodobně ji chtěl řešit a nikoliv vydírat, protože jinak by těžko nejdříve obešel hlavní předvolební ikony protikorupčního tažení vlády (Nečas, John). Možná si chtěl zištně udělat dobré jméno, na jím získaných důkazech to ale nic nemění.

ministr John - na Michálkovo soukromé upozornění reagoval radou, nejdříve sehnat důkazy, a pak teprve se obrátit na policii. Od ministra vnitra podivné, nicméně realistické. Ať už šlo o hloupost, neschopnost nebo nejlepší možnou radu, nakonec díky ní existují nějaké konkrétní důkazy ve formě audionahrávek. Evidentně tedy neměl v úmyslu vše zamést pod kobereček.

premiér Nečas - na upozornění reagoval tak, že vše obratem vyzradil hlavnímu podezřelému (Drobilovi). Dle slov ministra ho seřval, ať si svého úředníka srovná a vyřeší si to u sebe. Velmi podivné chování, řekl bych dokonce podezřelé.

ministr Drobil - sice jednou větou odkázal Michálka na policii, poté ale silně tlačil na zničení důkazů a nabízel za to, plus za vyklizení pozic, post náměstka. Vůbec ho chování jeho poradce nezajímalo a ani nepřekvapilo, naopak tlačil na Michálka, aby spolupracoval nebo vyklidil pozici.
Stačí si přečíst přepis rozhovoru Drobila s Michálkem. Nyní tak inteligentně se vyjadřující ministr Drobil tehdy zaujímal zcela jiné postoje.

Knetig, poradce Drobila - na nahrávkách se otevřeně přiznává k tunelování fondu ve prospěch ODS a Drobilovy politické kariéry.

pražský magistrát: přes protesty TOP09 upozorňující na předraženost, odmítla koalice ODS a ČSSD zrušit tendr na čističku, o které poradce Drobila přiznává, že jde o tunel.

Vůbec současný pražský magistrát a obě "vládní" strany se chovají tak, jako by byly na školení demokracie u Putina. Demonstrovat nejde, protože prostor před radnicí je administrativně obsazen. Kritika čističky byla bagatelizována, protože nemá odborné technické úrovně. Volby byly zmanipulovány, ale co na tom. Obě strany nejen v Praze financují svou volební kampaň z peněz spravovaných celků, ale to je přeci v pořádku.

ČSSD se snaží teď zpětně od svého postoje distancovat a v parlamentu dokonce iniciují odvolání vlády. Že jsou sami v kauze namočení, vůbec neřeší. Přitom právě první náměstek primátora Březina je jeden z nejagresivnějších propagátorů tohoto tunelu.

ODS zaujala zakrývací taktiku. Nic se nestalo, hlavní problém není tunelování ale fakt, že někdo někoho nahrával. Drobil je oběť. Jeho jediné pochybení bylo personální, když dosadil Michálka, který vše vyzradil. Primátor Svoboda dokonce otevřeně lituje, že se nepodařilo ony 3mld zatím ukrást.

TOP09 v kauze figuruje ve dvou odlišných rovinách. První jsou zastupitelé na pražském magistrátu, kteří bojují s Tůmou v čele proti tunelům organizovaným ODS a ČSSD. Zmiňovaná předražený čistička je jen jeden z nich.
Ve druhé rovině je Kalousek a řekněme státní úroveň, kdy TOP09 nijak netlačí na prošetření celé kauzy. Možná za tím stojí osobní zainteresování Kalouska na ekozakázce, kdy potřebuje podporu ODS. Nebo prostě jen obava z pádu vlády.

Prezident Václav Klaus asi při sledování kličkování Drobila a dnešní zamáčkl slzu dojetí, podpořil ho, nostalgicky vzpomínaje na svůj podobný kousek nazvaný Sarajevský atentát.Tehdy také obratně zvrátil dokázanou korupční kauzu s financováním své strany v nesmyslné hádky, zda je nebo není fér taková fakta zveřejnit, když on zrovna trávil čas v zahraničí.

Možná to byl také milník který rozhodl o dalším směřování přístupu ke korupci politiky na další dekády. Místo trestu a zapomnění, oposmlouva a skrytá spolupráce ODS a ČSSD na všech významných otázkách a pro voliče hádky o banalitách.

Doplněno:


Kauza Drobil měla zůstat u ledu. Žalobkyně dostala pokyn nevyšetřovat